Nápoj, který má dlouhou historii

Když se řekne whisky, tak asi každého napadne Irsko. Není divu, vždyť zrovna Skotsko, Irsko a Spojené státy americké se dají považovat za její domov. Ale je pravdou, že se v dnešní době vyrábí snad po celém světě a dokonce ani Česká republika neotálí a není s nabídkou pozadu. Přirozeně každé místo, kde se bude vyrábět, tak bude mít malinko odlišnou chuť a možná i samotnou výrobu, což ovšem bude dělat nápoj specifický pro danou oblast. Nicméně její původní historie se začala psát před 500 lety, tudíž jak je vidět, není to zrovna žádný nováček na trhu.

whisky

Zrání je nesmírně důležité

Samotnou whisky můžeme rozdělit na dva druhy podle použitých surovin:

  • Obilná – na její výrobu se používá voda, ječný slad, nezpracované obilí, kvasnice a pro správnou barvu i přírodní karamel.
  • Sladová – bude mít stejné složení, jen se vynechá nezpracované obilí.

sudy whisky

Když je na první pohled vidět, že se ve svém složení mnoho neliší, jak je možné, že každá bude chutnat tak trochu jinak a vydávat jiné chuťové tóny? To zase není tak velká záhada, protože v první řadě o tomto procesu rozhodnou sudy. A pro upřesnění to jsou sudy, kde se bude tekutina po určitou dobu uchovávat a zde bude dozrávat. Pokud je například na etiketě láhve uvedeno číslo 10, tak celých deset let se čekalo na její výsledek. Jiný tón může udat i to, co v sudu bylo předtím, většinou se jedná o cherry nebo bourbon. Pokud bychom se zaměřili na českou Trebitsch whisky https://www.lihovarek.cz/ceska-whisky/trebitsch-czech-single-malt-whisky/, tak ta v dubových sudech byla nejméně 3 roky. Její unikátní výrobní postup jí ovšem obdaroval velice jemnou chutí. Tóny vanilky a karamelu jsou naprosto úchvatné a navíc si lze vychutnat i další chuťové zážitky, kdy nastupují silné ovocné tóny a možná i tak trochu chuť hořké čokolády. Inu každý si nalezne to svoje, co mu bude vždy připomínat tento vysoce kvalitní produkt. A že tomu tak je, to dokazuje nejen vůně s vyváženými tóny, lahodná chuť, ale především mezinárodní certifikát košer kvality a to je skutečně vysoké hodnocení. Ještě jste nezkusili českou whisky? Tak možná nadešel ten pravý čas, vyzkoušet, jak jsou české ručičky šikovné. Je zcela možné, že si na irskou již ani nevzpomenete.